Wednesday, 13 January 2010

Masakan Tradisi Johor -

Tajuk Buku : Masakan Tradisi Johor
Editor : Halimah Shuib
Penerbit : Utusan Publications & Distributions
Muka surat : 120 halaman
Cetakan Pertama : 2005
ISBN : 9676116866
Harga : RM39.00
Pos :
Sinopsis Buku :
Masakan tradisi lazimnya dikaitkan dengan penggunaan pelbagai rempah-ratus tempatan. Ia mementingkan keaslian rasa dan rupa masakan sekali gus memberikan nilai dan khasiat pemakanan tersendiri untuk para penggemarnya. Kombinasi rempat-ratus seperti jintan manis, cengkih dan kayu manis ditambah dengan ulam-ulaman dan hasih semula jadi hutan yang terdiri daripada daun, bunga dan buah biasanya menjadi bahan utama dalam masakan tradisi. Ia bukan hanya membangkitkan aroma makanan bahkan turut memberi nilai pemakanan yang terbaik.
Ia juga dipenuhi dengan gambar berwarna di atas kertas bermutu bagi setiap masakan yang dinyatakan.

No comments:

Post a Comment